2.3
És saludable el menjar ràpid per
als adolescents?
Considerem que aquestes conductes alimentàries
són de risc i constitueixen un problema de salut important per diversos motius:
· En primer lloc, perquè l'adolescència és una
etapa particularment delicada en el creixement.
Dels 13 als
18 anys el pes es dobla i l'alçada augmenta en un 15%. Això representa un
augment de les necessitats nutricionals, que arriben a sobrepassar les de l'adult,
sobretot quan l'adolescent du a terme força exercici físic -com és freqüent.
Aquestes
necessitats inclouen una dieta variada i saludable, que proporcioni molta energia en hidrats de carboni però també
proteínes, vitamines, greixos i minerals.
· En segon lloc, perquè l'adolescència és la
fase de la vida en què s'acaben d'aprendre i es consoliden els hàbits
alimentaris que practicarà l'adult i que traspassarà als seus fills.
Diversos
estudis detecten una carència important de l'educació d'hàbits alimentaris
en aquesta etapa. Que s'agreuja pel fet que hi ha una part important de famílies que no ensenyen als seus fills
com tindre un hàbit alimentari saludable.
El canvi
d`hàbitz que es produeix en augmentar la tendència a que els adolescents facin
l'àpat principal fora de casa, s'afegeix la influència de la publicitat
comercial, que fomenta la creació d'hàbits i el consum de productes poc
saludables.
ELS
DESEQUILIBRIS ALIMENTARIS EN AQUESTA ETAPA
Les principals conductes de risc relacionades amb l’alimentació en aquesta
franja d’edat/població tenen una estreta relació amb els desequilibris
alimentaris que s’aprecien en la població afectada:
-Abús de menjar ràpid i picar snacks a
tota ora, que comporta un excés de sucre, de sal i també de greixos saturats i
calories. És un tipus de comportament que té un alt risc de conduir a l’obesitat,
a més de desmuntar l’estructura de l’alimentació en uns àpats regulars al dia.
-Saltar-se els àpats, molt sovint l’esmorzar,
amb la conseqüent pèrdua durant l’horari escolar, o llavors només menjar una
pizza o un gran plat de pasta i un pastis i res més, no verdures, ni llegums,
ni fruita, fa que hi hagin carències en vitamines, minerals i en fibra
alimentaria.
-Un altre hàbit és el consum de begudes
ensucrades (i a vegades alcohòliques), que solen ser molt energètiques, en
detriment de l’aigua.
-Finalment, el descontent amb la pròpia
imatge corporal pot portar a moltes adolescents a fer dieta
puntualment,ocasionalment i en un nombre significatiu de casos, contínuament;
nolt sovint dietes sense cap fonament científic i molt desequilibrades,
incloent dejunis temporals.
2.3.1Enfermetats que provoca el menjar ràpid en els
adolescents
Malalties cardiovasculars
La pastisseria industrial, el consum
excessiu de greixos, sobre tot del colesterol, molt abundants en els menjars ràpids,
hamburgueses, xuxeries o dolços. Provoquen ja des de la infància acumulacions
de lípids en les parets arterials que amb el pas del temps degeneren amb infiltració
de leucòcits i hipertrofia i hiperplàsia (augment del nombre i tamany) de les
fibres musculars que afavoreix l’arteriosclerosi.
Amb el tems la calcificació de les
arteries fent que el pas de l’interior de les arteries, llum, disminueixi
provocant malalties de tipus cardiovasculars.
Neoplàsies
El ris de patir certs tipus de càncer
(neoplàsies malignes) va associat factors de tipus de dietètic. Entre ells els
tumors de mama, colon i pròstata s’associen al consum de grasses saturades i la
cam i esl seus derivats.
Mentre que com a factors protectors de l’aparició
del càncer ens trobem amb dietes riques en consum de fruita fresca i vegetals.
Diabetis tipus 2
Entre les males conductes alimentaries ens
trobem un consum elevat de nutrients que acaben emmagatzemant-se en forma de
greixos que provoquen la diabetis de tipus 2.
La relació entre dieta i aparició de la
diabetis tipus 2 es tan estreta que fins i tot el control de la malaltia es fa
a través de una dieta.
Obesitat
L’acumulació de greixos dóna problemas d’obesitat.
I l’obesitat està en la base de trastorns com la hipertensió arterial, les
malaties coronaries, diabetis tipus 2, malalties cerebrovasculars, de la vesícula
biliar, gota, artrosis i algun tipus de càncer.
Trastorns del comportament alimentari. Anorèxia, Bulímia
Si uns dels trastorns psicopatològics estan directament
relacionats amb la dieta són aquests, ja que tenen una relació causa efecte amb
la conducta alimentaria.
L’anorèxia nerviosa és trastorn caracteritzat per la per pèrdua
deliberada de pes, induada o mantinguda pel propi malalt.
Mentre que la bulímia consisteix en el consum desmesurat de
menjar, tiberis, i provocar-se el vòmit a continuació per por a engreixar-se.
Hi ha d"altres tipus de trastorn menys freqüent, i formes mixtes
d"aquests dos.
La prevalença d"aquests trastorns, és del 0,5 al 1%
per l"anorèxia i del 2 al 3% per la bulímia, i es dóna bàsicament en
dones.
Caries
El consum excessiu de sucres, molt presents en les
xuxeries, pastisseria de tot tipus, produeixi una desmineralització progressiva
(degut als àcids de la fermentació bacteriana) del esmalt dentari predisposant
a l"aparició de caries i malalties de les genives.
No hay comentarios:
Publicar un comentario