jueves, 1 de mayo de 2014

2.3            És saludable el menjar ràpid per als adolescents?

Considerem que aquestes conductes alimentàries són de risc i constitueixen un problema de salut important per diversos motius:
·  En primer lloc, perquè l'adolescència és una etapa particularment delicada en el creixement.
Dels 13 als 18 anys el pes es dobla i l'alçada augmenta en un 15%. Això representa un augment de les necessitats nutricionals, que arriben a sobrepassar les de l'adult, sobretot quan l'adolescent du a terme força exercici físic -com és freqüent.
Aquestes necessitats inclouen una dieta variada i saludable, que proporcioni molta energia en hidrats de carboni però també proteínes, vitamines, greixos i minerals.

·  En segon lloc, perquè l'adolescència és la fase de la vida en què s'acaben d'aprendre i es consoliden els hàbits alimentaris que practicarà l'adult i que traspassarà als seus fills.
Diversos estudis detecten una carència important de l'educació d'hàbits alimentaris en aquesta etapa. Que s'agreuja pel fet que hi ha una part important de famílies que no ensenyen als seus fills com tindre un hàbit alimentari saludable.

El canvi d`hàbitz que es produeix en augmentar la tendència a que els adolescents facin l'àpat principal fora de casa, s'afegeix la influència de la publicitat comercial, que fomenta la creació d'hàbits i el consum de productes poc saludables.

ELS DESEQUILIBRIS ALIMENTARIS EN AQUESTA ETAPA

Les principals conductes de risc relacionades amb l’alimentació en aquesta franja d’edat/població tenen una estreta relació amb els desequilibris alimentaris que s’aprecien en la població afectada:

-Abús de menjar ràpid i picar snacks a tota ora, que comporta un excés de sucre, de sal i també de greixos saturats i calories. És un tipus de comportament que té un alt risc de conduir a l’obesitat, a més de desmuntar l’estructura de l’alimentació en uns àpats regulars al dia.

-Saltar-se els àpats, molt sovint l’esmorzar, amb la conseqüent pèrdua durant l’horari escolar, o llavors només menjar una pizza o un gran plat de pasta i un pastis i res més, no verdures, ni llegums, ni fruita, fa que hi hagin carències en vitamines, minerals i en fibra alimentaria.

-Un altre hàbit és el consum de begudes ensucrades (i a vegades alcohòliques), que solen ser molt energètiques, en detriment de l’aigua.

-Finalment, el descontent amb la pròpia imatge corporal pot portar a moltes adolescents a fer dieta puntualment,ocasionalment i en un nombre significatiu de casos, contínuament; nolt sovint dietes sense cap fonament científic i molt desequilibrades, incloent dejunis temporals. 


2.3.1Enfermetats que provoca el menjar ràpid en els adolescents

Malalties cardiovasculars
La pastisseria industrial, el consum excessiu de greixos, sobre tot del colesterol, molt abundants en els menjars ràpids, hamburgueses, xuxeries o dolços. Provoquen ja des de la infància acumulacions de lípids en les parets arterials que amb el pas del temps degeneren amb infiltració de leucòcits i hipertrofia i hiperplàsia (augment del nombre i tamany) de les fibres musculars que afavoreix l’arteriosclerosi.
Amb el tems la calcificació de les arteries fent que el pas de l’interior de les arteries, llum, disminueixi provocant malalties de tipus cardiovasculars.

                              

Neoplàsies

El ris de patir certs tipus de càncer (neoplàsies malignes) va associat factors de tipus de dietètic. Entre ells els tumors de mama, colon i pròstata s’associen al consum de grasses saturades i la cam i esl seus derivats.
Mentre que com a factors protectors de l’aparició del càncer ens trobem amb dietes riques en consum de fruita fresca i vegetals.

Diabetis tipus 2

Entre les males conductes alimentaries ens trobem un consum elevat de nutrients que acaben emmagatzemant-se en forma de greixos que provoquen la diabetis de tipus 2.
La relació entre dieta i aparició de la diabetis tipus 2 es tan estreta que fins i tot el control de la malaltia es fa a través de una dieta.

                                    



Obesitat

L’acumulació de greixos dóna problemas d’obesitat. I l’obesitat està en la base de trastorns com la hipertensió arterial, les malaties coronaries, diabetis tipus 2, malalties cerebrovasculars, de la vesícula biliar, gota, artrosis i algun tipus de càncer.

Trastorns del comportament alimentari. Anorèxia, Bulímia

Si uns dels trastorns psicopatològics estan directament relacionats amb la dieta són aquests, ja que tenen una relació causa efecte amb la conducta alimentaria.
L’anorèxia nerviosa és trastorn caracteritzat per la per pèrdua deliberada de pes, induada o mantinguda pel propi malalt.
Mentre que la bulímia consisteix en el consum desmesurat de menjar, tiberis, i provocar-se el vòmit a continuació per por a engreixar-se. Hi ha d"altres tipus de trastorn menys freqüent, i formes mixtes d"aquests dos.
La prevalença d"aquests trastorns, és del 0,5 al 1% per l"anorèxia i del 2 al 3% per la bulímia, i es dóna bàsicament en dones.

Caries

El consum excessiu de sucres, molt presents en les xuxeries, pastisseria de tot tipus, produeixi una desmineralització progressiva (degut als àcids de la fermentació bacteriana) del esmalt dentari predisposant a l"aparició de caries i malalties de les genives.





No hay comentarios:

Publicar un comentario